Éves beszámolók

A BBMA az utóbbi években az ELTE Művészettörténeti Intézetében végzett pályakezdőket támogatja, különböző – átmeneti vagy kiegészítő – szakmai lehetőségeket nyújtva nekik. Ennek érdekében kutatóprogramokat szervezünk, melyek lebonyolításához pályázatokat nyújtunk be nagyobb alapítványokhoz, támogatókhoz.

2009 őszén közép-európai konferenciát rendeztünk Szöveg és kép a 19-20. század művészetében Közép-Európában címmel. A konferencián több doktorandusz is előadott, mások a szervező valamint a kiadást előkészítő munkában vettek részt. Az angol nyelvű konferenciakötet az Eötvös Kiadónál fog megjelenni. A program a Visegrad Fund támogatásával valósult meg. Az Alapítvány elszámolását a Visegrad Fund elfogadta.

S már újabb kutatásba is fogtunk: a brüsszeli Réseau Art Nouveau Network társult tagja lettünk, Budapestet képviselve, hogy a következő évek Art Nouveau és természet, ökológia című projektjében a téma hazai vonatkozásait feltárjuk.

2010-ben – régi szakmai együttműködés után – Budapest ismét szerepel a RANN honlapján (Budapest részvételét a RANN-ban az alapítvány és kuratóriuma tette lehetővé), s egy kitűnő, a századfordulóval foglalkozó fiatal kutató részt vehetett a szervezet barcelonai konferenciáján. E program támogatója a NEFMI. 2010-es és 2011-es elszámolásunkat a NEFMI később elfogadta.

Emellett – mint ígértük – megjelent a Szöveg és kép a 19-20. század művészetében Közép-Európában című, angol nyelvű konferenciakötetünk az Eötvös Kiadónál.

2011-ben is vállaltuk Budapest tagságának biztosítását – szakmailag – az európai szecessziós városokat tömörítő Réseau Art Nouveau Networkben. Ez, tekintettel arra, hogy Budapest valóban az egyik legszebb szecessziós város, mindannyiunk közös ügye, ám rajtunk kívül – nemzetközi szinten – senki nem foglalkozik vele. A hálózat konferenciáján ismét nagy sikerrel adott elő egy fiatal kollégánk, Csáki Tamás.

Ugyancsak széles körben aratott tetszést az a „kerítéskiállítás”, melynek lehetőségét a NEFMI támogatásával megteremtettük. A budapesti Nemzeti Múzeumnál tavasszal volt látható a Barcelona – Brüsszel – Budapest / Lechner – Gaudí – Horta című tablókiállítás a Hungarofest lebonyolításában, Veszely Ferenc látványterve szerint. Partnereink a brüsszeli Horta Múzeum és a barcelonai Sagrada Família Archívuma voltak. A kiállítás kurátora, a kísérő, hat nyelvű kiadvány összeállítója Keserü Katalin, szerzői – rajta kívül – Fina Parés, Laia Vinaixa és Françoise Aubry. A barcelonai Sagrada Familia kerítésén és a brüsszeli királyi palotánál lévő park oldalán ugyanezt a kiállítást milliók láthatták!

Balogh Bertalan Művészeti Alapítvány – közhasznúsági beszámoló (melléklet)

2012-ben megkezdhettük a magyar szecesszió ornamentikájának gyűjtését és feldolgozását, először Budapestet illetően, a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával. Ezzel az ELTE Művészettörténeti Intézet 3 PhD-s hallgatóját és 11 végzett, de álláshoz vagy szakmai munkához nem jutott hallgatóját tudtuk támogatni. A programról az azt vezető Keserü Katalin Szabadkán tartott előadást egy konferencia keretében.

Továbbra is biztosítottuk Budapest méltó tagságát a Réseau Art Nouveau Networkben (ugyancsak az MMA támogatásával). Szakmai és pénzügyi beszámolónkat az MMA 2013-ban elfogadta.

MMA-12-szamlaosszesitoBB (pdf)
MMA-12-szamlaosszesitoBB2 (pdf)
MMA-12-szamlaosszesitoBB3 (pdf)
MMA-12-szamlaosszesitoBB4 (pdf)

2013-ban befejeztük a budapesti ornamentikakutatást, az anyag digitális rendszerezését. Egy kiegészítő támogatással az MMA lehetővé tette a szövegek angolra fordítását. Ennek elszámolását az MMA elfogadta.

A RANN budapesti tagsági díját a Nemzeti Kulturális Alap támogatásából utaltuk át.

Megkezdtük az ornamentikakutatást a vidéki szecessziós építészet körében. Programvezető Katona Júlia (CV , publikációs lista) művészettörténész, PhD hallgató.